top of page
Søk

Hospitering og refleksjoner om læring og anvendelse av ny teknologi

  • Forfatterens bilde: evaenderudlarsen
    evaenderudlarsen
  • 18. mai 2018
  • 3 min lesing

Det er mange utfordringer jeg ikke tenkte over på forhånd når jeg skulle lage videoer uten erfaring på området. Jeg ser at jeg ble treg, nølende, glemte til tider hva jeg ville si, ordene var plutselig ikke der. Det ble kjedelig, jeg burde synliggjort poengene visuelt, ikke bare stått og snakket. Når jeg skal hente opp noe fra pc, så snakker jeg ikke inn i mikrofonen, så her er det stort forbedringspotensiale. Men jeg er igang, og jeg har lært veldig mye om å anvende teknologi i egen undervisning dette året.

Jeg tenker at det viktigste jeg har lært, er å være åpen for å teste ut teknologi som ligger i systemene vi hr tilgang til, og finne ut hva som kan være nyttig i de fagene jeg underviser i. Elevene skal lære å lære, de skal lære å vurdere hva de lærer, de skal lære å samarbeide og gjøre hverandre gode i tillegg til selve fagstoffet.

 

Hospitering;

Pivot point instruktørutdannelse/hospitering 1. og 2. februar og 8. og 9. mars:

Tekstrur og herreteknikker vist gjennom Pivot Points OLS (Online Learning System) hvor vi kan hente ut videoer, power pointer, bilder, tekst, maler for arbeidstegninger, fasit for arbeidstegninger, kunnskapstester for hvert tema. Arbeidet "hands on" på øvelseshoder som vist på video, forklart og tegnet i mal for arbeidstegninger. Vurdert og diskutert etter ferdigstilt praktisk arbeid.

Pivot Point har også utarbeidet en videreutviklet opplæringsplattform som i dag er i bruk i USA. Denne plattformen heter Learn about beauty (LAB): http://www.learnaboutbeauty.com/eco_login.php

Dette er en interaktiv opplæringsplattform, som elevene kan bruke til å hente ut undervisningsmateriell, slik de også kan i OLS, men i tillegg kan de her kommunisere, laste inn egne bilder, filer, videoer og dokumentasjoner. De får poeng etter hvor mye de har gjennomgått innen hver modul, og for hver test de består. Lærer kan gå inn og underveisvurdere, kommentere og gi framovermeldinger, slik at opplæringen følges tett både gjennom den digitale plattformen og gjennom praktisk arbeid på skolen.

LAB har ikke kommet til Norge enda, så jeg vil bruke office 365 som digital plattform med klassenotatblokk og sharepoint i undervisningsopplegget jeg planlegger, gjennomfører og deler her.

Undervisningen legger jeg opp i tråd med Pivot point systemet, og ved bruk av flipped classroom.

 

Det å sette seg samme rolle som elevene, ved å være elev selv, gjør at refleksjonene kommer tydeligere ved å kjenne på frustrasjonen som oppstår når jeg ikke får til ting selv, og må øve og øve for å mestre det nye jeg lærer.

Som Nilsen og Haaland sier i boken Læring gjennom praksis (Nilsen, S.E. & Haaland, G. 2013): .."pyramiden viser at man lærer mest ved å knytte ny kunnskap til eksisterende erfaringer og bruke den i problemløsing eller samspill med andre". Dette mener de må ses i sammenheng med den fullstendige og den amputerte læringsprosessen:

Amputert læreprosess - Fullstendig læreprosess

1 Få gitt et problem 1. Oppdage et problem

2. Akseptere det midlertidig 2. Akseptere det på alvor

3. Arbeide med tanke på 3. Arbeide for livet

eksamen

4. Lage struktur i stoffet 4. Knytte det til egne

erfaringer

5. Eksamen 5. Prøve ut, anvende i praksis

Jeg tenker at det er hele poenget med læreprosessen, at elevene oppdager et behov for å lære, og at de ser mulighet for å anvende denne kunnskapen i praksis i det yrket de har valgt. Derfor må vi lærere i de ulike yrkesfag ha endringskompetanse slik at vi møter det fremtidige kompetansebehovet i det aktuelle yrket vi underviser mot.

Fremtidige kompetansebehov I Kunnskapsgrunnlaget. Utredning fra utvalg oppnevnt ved kongelig resolusjon 22. mai 2017. Avgitt til Kunnskapsdepartementet 31. januar 2018. NOU 2018: 2:

..."Implementering av ny teknologi og digitale løsninger avhenger ikke bare av hva som lar seg gjøre, men i stor grad også av samfunnets holdninger til og interesse for nye løsninger. Ett eksempel på et tradisjonelt yrke som ikke har forsvunnet, og som ikke forventes å robotiseres i fremtiden heller, er frisører. Et annet tradisjonelt yrke er barberer (SSB 1920), og dette yrket ser ut til å være på vei tilbake. Det vokser frem en rekke barbersalonger i hovedstaden som spesialiserer seg på barbering og skjeggtrimming. Med økt velstand tar stadig flere seg råd til å betale for slike tjenester".

Link til refleksjoner fra første halvår i studiet, vist og forklart i eksamensframlegg med prezi:

Link til refleksjoner fra andre halvår i studiet, vist og forklart i prosjekteksamen med prezi:

 
 
 

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • Instagram Clean
  • White YouTube Icon
  • RSS Clean

© 2023 by DO IT YOURSELF. Proudly created with Wix.com

bottom of page