Hjemmeside og sosiale utfordringer
- evaenderudlarsen
- 18. mai 2018
- 3 min lesing

Tekst hentet fra hjemmesiden til VG2 frisør:
Høsten 2017 åpnet vi vår frisøravdeling ved Ås videregående skole. Her har vi flinke elever med ønske om å gå videre ut i frisøryrket, og dyktige lærere som sørger for at de får det beste grunnlaget.
Aller best lærer man av erfaring med både kundebehandling og ulike frisørtjenester - derfor ønsker vi kunder hjertelig velkommen!
Hjemmesiden til vg2 frisørene ved Ås vgs. er oppe og går sammen med facebookside, og jeg tenker at alle som er innom hjemmesiden og facebooksiden til vg2 frisørene vil få lyst til å ta kontakt med oss og elevene. Det oppfordres til å ta kontakt for frisørtime, og det er flere og flere som benytter seg av tilbudet både ved å sende melding via facebooksiden og ringe. Virkeligheten for oss lærerne, er litt annerledes enn ansiktet utad via nettet. av 13 elever, er det kanskje 5-6 av de som føler seg såpass trygge at de tør å ta imot kunder selv. De vegrer seg både for å ta telefonen, og for å ta imot kunder som kommer inn i salongen. I noen tilfeller har vi måttet bytte om elever og fikse og mikse bak kundenes rygg etter at de har kommet til avtalt time, da elever har fått akutt "kundeangst".
Jeg undrer meg over denne tendensen, som jeg synes blir mer og mer merkbar for hvert skoleår. Elevene kan virke sikre og klare for kundedager i forkant, og kan bli oppgitte over at vi lærere har undervisning om kundebehandling, kommunikasjon og service. De uttrykker at de vet hvordan de skal fremstå, og at dette ikke vil bli noe problem, men når virkeligheten kommer, så oppleves dette altså veldig skremmende allikevel.
En metode for undervisning i kundebehandling, kommunikasjon og service, la jeg opp etter pivot point's system, hvor det ble lagt vekt på å analysere seg selv og kunden for ekstrovert eller introvert atferd. Jeg la opp undervisning i temaet for vg1 elevene. Grunnen til at jeg begynte med vg1 elevene var tidlig kjennskap til temaet, da jeg ser hvor problematisk dette er for vg2 elevene. For å tenke simulering og en forbereding til å venne seg til "flipped classroom" startet jeg med teoretisk tilnærming til emnet, video og test elevene kunne ta på nettet. Etterpå skulle elevene gå i grupper og lage rollespill hvor eksempler på kundesituasjoner var oppgitt for å hjelpe de igang. De kunne også velge å lage helt egne situasjoner så lenge det utspant seg i en frisørsalong. Dette rollespillet kunne de filme eller fremføre på valgfri måte. 4 av elevene gikk igang uten vegring, mens resten av klassen satt igjen uten tegn på å ville nærme seg hverandre eller oppgaven. Jeg ga mulighet for å være fra to til flere i gruppene, og de kunne bestemme hvem de ville være sammen med selv. Et par av elevene sa et de ikke ville, da de vegret seg for fremføring, og de andre var enige. Jeg sa de kunne velge å fremføre kun for meg, men det hjalp ikke. De satt på hver sin pult og så ned og var ikke åpne for dialog med hverken medelever eller meg. Jeg ble veldig overrasket over reaksjonene, da dette er elever som vanligvis er trygge på hverandre hvis de kan bestemme grupperinger selv. Etter flere forsøk på å snakke med de og prøve å løse opp, foreslo jeg at vi kunne øve på kommunikasjon på en annen måte. De kunne intervjue hverandre isteden. Dette førte ikke til merkbar bedring men jeg kunne ane tegn på avslapning. Jeg satte meg midt mellom dem og tilbød at vi lagde intervjuspørsmålene sammen. Det gikk trått, men vi fikk snekret sammen fire spørsmål som gikk på hvordan drømmefrisyren deres var og hvordan det kunne være mulig å gjennomføre drømmen. De intervjuet hverandre to og to, uten entusiasme. Først da jeg satte meg ned med dem etter intervjuene, og henvendte meg til en og en for å høre hva de hadde funnet ut om sin medelev i intervjuet, løsnet det. Da kom de etterhvert med forslag til løsninger, og de som hadde blitt intervjuet, korrigerte hvis det var noe vi hadde misforstått.
Mine refleksjoner etter denne undervisningsøkten, har bestått av ganske mye frustrasjon. Jeg spør meg selv om og om igjen:
Hvordan få til gode læringsøkter om dette temaet?
Kan man simulere frisør/kunde på en annen god måte som jeg ikke klarer å tenke ut?
Er nettet egentlig en god simulator hvis elevene oppretter kontakt med modeller eller kunder der og må utføre det planlagte i praksis etterpå?
Comments